Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

ΖΑΧΛΩΡΟΥ

Η Ζαχλωρού

Ένα μικρό χωριό μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού Ποταμού , κτισμένο σε χώρο που διατέθηκε από τη μονή του Μεγάλου Σπηλαίου στους Διαβάτες προγόνους μας που ήλθαν από τα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου κυνηγημένοι από τους Τούρκους .
Αρχικά εγκαταστάθηκαν στις παρακείμενες σπηλιές φέρνοντας μαζί τους και το όνομα ΖΑΧΛΩΡΟΥ το οποίο προέρχεται από το Σλάβικο ΖΑΓΟΡΟΥ ( πίσω από το βουνό ) .
Οι κάτοικοι ασχολήθηκαν με την Γεωργία και την Κτηνοτροφία και κατά τους χειμερινούς μήνες μετακόμιζαν στην χειμερινή διαμονή στο χωριό ΖΑΧΛΩΡΙΤΙΚΑ ( Διακοπτού ) .
Στον οικισμό Άνω Ζαχλωρούς , Κατά το Κτητορικό της Μονής Μ. Σπηλαίου ( ΓΑΛΑΤΩΝ Ή ΓΑΛΑΤΑΙ ), γεννήθηκε και μεγάλωσε η ΑΓΙΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ η οποία βρήκε την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισας . Στη σημερινή θέση Γαλατάς προκειμένου να την πιστέψουν οι Θεσσαλονικείς μοναχοί ΣΥΜΕΩΝ και ΘΕΟΔΩΡΟΣ ( κτήτορες της μονής Μ. Σπηλαίου ) χάραξε με τη Ρόκα πάνω σε ένα Βράχο της το σημείο του Σταυρού και ανέβλυσε Νερό ( ακόμα και σήμερα βγαίνει Νερό ) .Στη συνέχεια τους οδήγησε στο σημείο που είχε βρει την Εικόνα όπου και έκτισαν το μοναστήρι ( Έτος 362 μ.χ ) .
ΟΙ Ζαχλωρίτες πολέμησαν με σθένος και αποτελεσματικότητα στο πλευρό των Μοναχών της μονής Μεγάλου Σπηλαίου κατά του ΙΜΠΡΑΗΜ το έτος 1927 ( Ιστορικός Τσηλήρας - Βιβλίο ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ) .
Με το Β.Δ 256 / 18-8-1912 αποσπάσθηκε από τον Δήμο Κερπινής και αποτέλεσε ίδια Κοινότητα μαζί με τους οικισμούς ΑΝΩ ΖΑΧΛΩΡΟΥΣ - ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ και ΖΑΧΛΩΡΙΤΙΚΑ .
Η Ζαχλωρού κατά τις εθνικές απογραφές είχε κατοίκους : Το έτος 1920 - 130 , το έτος 1928 – 562 , το έτος 1940 – 657 , το έτος 1951 – 222 και το έτος 1991 – 96 .
Η μείωση που αρχίζει από το έτος 1940 και μετά οφείλετε αποκλειστικά στην ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη το χωριό στις 8 Δεκεμβρίου 1943 από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής. Οι Βάρβαροι Γερμανοί κατακτητές , οδήγησαν όσους άνδρες βρήκαν ( σύνολο εννέα 9 ) , το βράδυ της 8 –12-1943 στις Γραμμές του Οδοντωτού με προορισμό τα Καλάβρυτα όπου τους ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ( ΠΙΣΩΠΛΑΤΑ ) ενώ βάδιζαν για τα Καλάβρυτα . Για να ολοκληρώσουν το Εκπολιτιστικό τους έργο έβαλαν ΦΩΤΙΑ και ΕΚΑΨΑΝ όλα τα Σπίτια της Άνω και της Κάτω Ζαχλωρούς .
Την ίδια ημέρα έβαλαν φωτιά και έκαψαν την μονή του Μεγάλου Σπηλαίου και ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ όλους τους μοναχούς και τους επισκέπτες της μονής .
Οι κάτοικοι που λόγω χειμερινής διαμονής βρισκόντουσαν στα Ζαχλωρίτικα γλίτωσαν την ζωή τους αλλά δεν είχαν πλέον τίποτα στη Ζαχλωρού , έτσι αναπτύχθηκε το χωριό Ζαχλωρίτικα όπου το 1946 αποσπάσθηκε από την Κοινότητα Ζαχλωρούς και αποτέλεσα ξεχωριστή Κοινότητα με 600 κατοίκους κατά την απογραφή του 1991 .
Η Ζαχλωρού είναι παραθεριστικό θέρετρο λόγω του ωραίου φυσικού περιβάλλοντος αλλά και του ιδανικού υψομέτρου και Κλίματος .
Έτσι κατά τα προ του 1940 χρόνια , που η Αίγυπτος εμαστίζετο από Ελονοσία και Φυματίωση , πάρα πολλοί Αιγύπτιοι παραθέρισαν εδώ .
Μετά τον εμφύλιο αναπτύχθηκε ιδιαίτερα ο Τουρισμός δεδομένου ότι η μοναδική πρόσβαση προς τη μονή Μεγάλου Σπηλαίου ήταν από την Ζαχλωρού ( με τα γνωστά ΓΑΪΔΟΥΡΑΚΙΑ ) όπου Χιλιάδες Τουρίστες Έλληνες και Ξένοι έχουν περάσει και αξίζει να δει κανείς τα Βιβλία Εντυπώσεων του Ξενοδοχείου ΡΟΜΑΝΤΖΟ ( μοναδικό Ξενοδοχείο από το έτος 1934 ) και να διαβάσει για τις εντυπώσεις Επώνυμων και Ανώνυμων για τις ομορφιές της περιοχής και την ευγένεια και φιλοξενία των κατοίκων της .
Η ομορφιά του τοπίου και η μοναδικότητα του ΟΔΟΝΤΩΤΟΥ Σιδηρόδρομου ενέπνευσαν καλλιτεχνικά πολλούς Επώνυμους ΠΟΙΗΤΕΣ – ΖΩΓΡΑΦΟΥΣ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ κ.λ.π.., Αξίζει να σημειωθεί πως έργα Σταθμοί στην ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου γυρίστηκαν στη Ζαχλωρού .
Σήμερα στην εποχή των Media η Ζαχλωρού αναφέρεται ως ένας από τους καλλίτερους προορισμούς για ξεκούραση και επιστροφή στη φύση και στις ομορφιές της .
Τα μεγαλύτερα Τηλεοπτικά Κανάλια ( Ελληνικά και Ξένα ) έχουν κάνει ολόκληρες εκπομπές ειδικά για το χωριό .
Αξίζει λοιπόν ( από την Πολιτεία ) μιας ιδιαίτερης προσοχής και μίας μεγαλύτερης προσπάθειας για την αξιοποίηση του .-

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

ΟΤΑΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΕΡΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΑΧΛΩΡΟΥ -ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΖΩΗΣ- ΧΡΩΜΑΤΑ ΠΛΥΜΗΡΗΣΑΝ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΨΥΧΗ...

"ΡΟΜΑΝΤΖΟ".Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΖΑΧΛΩΡΟΥΣ.
"ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΑΙΟΙ".Η ΨΥΧΗ ΤΗΣ.
ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1970 ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ.


ΖΑΧΛΩΡΟΥ=ΖΩ ΕΛΕΥΘΕΡΑ=ΑΓΑΠΩ=ΡΟΜΑΝΤΖΟ

ΦΙΛΕ ΑΚΗ,
ΝΑ 'ΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΟΥ ΝΑ ΕΞΥΜΝΕΙΣ ΤΟΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΑΥΤΟ ΤΟΠΟ.

ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΥΧΕΣ ΜΟΥ,

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΑΝΙΣΑΛΗΣ.